fredag 9 december 2011

Talarnas presentationer och länkar från TeachMeet

-->
1. Maria Åkerblom-Eliasson Apelskolan
Eng-Storybird/Fanfiction
Länk till Storybird:  
Länk till Betas blogg där det finns exempel på engelska berättelser med Storybird:
2. Bo Starke Tångaskolan
 Baskunskap I IT inför sexan
Länk till bloggen där dokumentet om Wordle finns:
 
 3. Kristina Björn
Digital kompetens
Presentation Digital Kompetens

 4. Lars Johnsson Skogstorpsskolan
Rädda jorden
Eleverna arbetade bl a med sidan
http://www.globalis.se/  och jämförde satellitbilder
De använde även Google Earth och framför med lagret Global Awareness.
 
Om man vill lära sig mer om hur olika program, t ex Nota eller Glogster fungerar och hur man kan använda dessa i klassrummet är följande sida en bra länk:

Om man vill få mer hjälp med hur Glogster fungerar är följande länk användbar:
 
 5. Kenth Gustafsson Apelskolan
NoKenth
Länk till Kenths blogg:

6. Kenneth Mellåker Tångaskolan
Skrapa ihop en kurs
Presentation Jordens inre krafter och Jordens yttre krafter

7. Lena Lorentzon Apelskolan
Bokbloggar
Länk till Betas bokblogg:
Länk till Lenas blogg där hon beskriver hur och varför hon använder bokblogg:

8. Nicklas Bengtsson Apelskolan
Corkboard
Presentation Corkboard

9. Bodil Samuelsson Apelskolan
Webbstjärnan
Länk till Bodils projekt för Webbstjärnan: 

10. Linda Höidal Apelskolan
Gillamatte.se
Länk till Lindas "Gillamatte" som är under uppbyggnad. Inloggning krävs.
 Inloggning: användarnamn: gillamatte.se  lösen:123456789

11.Joachim Thornström
Att skriva sig till läsning 2.0
Länk till bloggen:

12. Kenneth Jönsson
Talböcker
Länk till Tal och punktskriftsbiblioteket:

tisdag 6 december 2011

Live från TeachMeet Falkenberg

Här kan du titta på filmerna från TeachMeet den 6/12 2011

Del 1

Del 2

Del 3

torsdag 1 december 2011

Mer om TeachMeet









Nu är det fyra dagar kvar....
Med spänning ser vi fram emot denna eftermiddag/kväll.
Drygt 50 är anmälda varav 14 anmält sig som talare.

Programmet:
15.30 Mingel och tilltugg
16.00-18.00 14 talare inspirerar i 2/7 minuter

Talarna har fått information via mail. All utrustning finns, men bra att ta med sin dator.
Teachmeet kommer att direktsändas via vår Facebook-grupp IT-pedagogerna i Falkenberg och här på bloggen.

fredag 25 november 2011

Dator och ny teknik i skolan med Puentedura


I går begav vi oss till Göteborg  för att lyssna på en inspirationsföreläsning Datorer och ny teknik i skolan med Ruben R Puentedura som Atea anordnade.

Vi har lyssnat till Puentedura tidigare men han har utvecklat förklaringen med exempel till sin SAMR-modell, som var riktigt bra. 

Hela föreläsningen filmades med vi vet inte riktigt var man hittar den, är de någon där ute som vet? Presentationen, Metaphors, Models, and Flows: Elements for a Cartography of Technology In Learning finns att lada ner på Ruben R Puenteduras blogg.



Daniel Lundqvist från YBC fick äran att inleda föreläsningen.  Det är alltid lika trevligt att träffa honom särskilt när vi fick så vackra blommor :)









Googlesites och Sveaskolan


Vi är på spaning efter bra lösningar för kommunikation, information, samarbete och lagring för våra elever och personalen under Barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenberg. Vi fick tips om att Sveaskolan i Malmö använder sig av Googlesites på ett innovativt sätt och bestämde oss för att se om det var möjligt att besöka skolan. Extra roligt att Madelen Lundberg, en gammal kollega med många år som lärare i Falkenberg, har varit aktiv i implementeringen av ”sites” på Sveaskolan.  Vi tog kontakt med Madelen och fick åka till Sveaskolan i onsdags. Det var riktigt intressant att se hur lärare och elever arbetar med ”sites” och vi fick även se hur det ser ut i Schoolsoft som de använder för schema, information, närvaro och resultat.

måndag 21 november 2011

Kvalitetsmässan 2011


Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling med 200 utställare och över 10 000 besökare. Den återkommer sedan 1989 i Göteborg vartannat år och på den denna mässa delas det varje gång ut fem utmärkelser bl.a Årets IT-kommun. 
2009 utsågs Falkenberg till Årets IT-kommun och i år blev det  till Upplands Väsby som vann denna utmärkelse.
GötaPriset är en annan utmärkelse som Falkenberg i år nominerades till, men det blev IDA-projektet från Västerås som vann denna utmärkelse.
På årets Kvalitetsmässa var Falkenbergs kommun representerade som utställare. I montern var elever och pedagoger från Tullbroskolan, Tångaskolan och Söderskolan, samt Falkenbergs gymnasieskola var på plats. Läs mer på bloggen, http://1-1falkenberg.blogspot.com/ där eleverna har dokumenterat alla dagarna med både bilder och intervjuer. Eleverna gjorde ett fantastiskt arbete med stort engagemang.


Det var många besökare i vår montern och flera kom för att få en SIA-båtglass gratis, mot en kupong utdelad av eleverna. Det var ett framgångsrikt koncept för att få besökare till montern.


Mässan innehöll många intressanta seminarium och flera politiker var representerade. Läs mer på Kvalitetsmässans hemsida, http://www.kvalitetsmassan.se/

fredag 11 november 2011

QR-kod är kul!



Det finns QR-koder lite här och var tex i reklam och på visitkort. Det ett snabbt och enkelt sätt att få information sparat direkt i smartphones eller läsplattor. Den bästa appen vi har hittat hittills är Best Barcode Scanner för iphone. Finns det förslag på bra QR-kod app för androida mobiler?

I denna QR-kod hittar du en länk till en bra sida för att skapa just sådana!














Låt fantasin flöda och hitta på lite kul med QR-koder. En tipspromenad kanske? Eller "hemliga" meddelanden som denna:


tisdag 8 november 2011










Tisdagen den 6/12 anordnas TeachMeet i Falkenberg på Grand Hotel kl 15.30-18.00

 Kom och inspirera och låt dig inspireras runt IT och lärande.

TeachMeet är ett informellt och kostnadsfritt möte skapat av pedagoger för pedagoger.
På TeachMeet träffas intresserade pedagoger i trevlig miljö för att utbyta erfarenheter och inspireras av andra med konkreta exempel kring IT och lärande från vardagen.


Så ta tillfället att dela med dig av dina erfarenheter och anmäl dig som talare i 2 eller 7 min. Du kan också delta enbart som lyssnare.

Mingel och tilltugg i pausen.


Anmäl dig senast den 29/11 via mail skickat till anslagstavlorna i FirstClass.






Stor skolundersökning i Falkenberg

Alla invånare i Falkenberg uppmanas att bevara en enkät om skolan.

It Takes a Village to Raise a Child
– Utbildning är ett samarbete

På fem minuter kan du skapa en hel framtid. Ställ upp i vår stora skolundersökning!
 

Till enkäten


fredag 14 oktober 2011

Bästa skolkommun 2011

Förvaltningschefen Arja Holmstedt-Svensson kommenterar Lärarförbundets senaste ranking av Sveriges kommuner.

Läs mer

fredag 7 oktober 2011

Formativ bedömning, formativ lärande

Grundskolans personal i Falkenberg fick förmånen att lyssna på Fredrik Thornberg som föreläste om formativ bedömning/lärande.  Fredrik har forskat och skrivit en magister-uppsats om bedömning. Han refererade b la till John Hatties Visible Learning. Boken har nu sammanfattats på svenska, Synligt lärande, ett hett tips!

Om eleven är inte klar över vad som förväntas så kan det vara som Nalle Puh uttrycker sig:


Om man inte vet vart man skall, 
så är det ingen idé att skynda sig. 
Man vet ändå inte när man är framme. 
(Nalle Puh)

fredag 26 augusti 2011

Besök på Utbildningsforum i Ängelholm

Tisdagen den 16/8 var några av oss exklusivt inbjudna att ta del av arrangemanget Utbildningsforum 2011 i Ängelholm, en heldag med fokus på lärande och utveckling som arrangerats av utbildningsförvaltningen för samtliga pedagoger i kommunen.

Ängelholms fina Gymnasieskola, förvandlades för en dag till en fantastisk smältdegel för erfarenhetsutbyten och närverkande mellan kommunens pedagoger och vi imponerades stort av hur välarrangerad och ”matnyttig” dagen var. Samtliga skolor i kommunen bidrog med flera seminarier var och variationen på innehåll var stor. Det gick att hitta något intressant för alla och man hade till och med arrangerat lunchmusik, ett gäng duktiga ungdomar från Kulturskolan som musicerade för oss med bravur.

Det var en omöjlighet för oss att ta del av alla programpunkter, men ett antal nedslag blev det. Bland annat var vi på en visning av hur Ängelholm arbetat med att utveckla en Digital IUP i sin plattform Fronter. I många stycken kände vi naturligtvis igen oss, vi arbetar ju alla med samma uppdrag och styrdokument, men vi slogs också av hur annorlunda ett uppdrag kan uppfattas beroende av hur och i vilket gränssnitt det presenteras. Vi upplevde tyvärr redskapet för IUP i Fronter som ganska torrt och trist, vilket satte de kreativa och framåtsyftande aspekterna av LPP, bedömning och omdömen i en onödigt grå dager.  Tänkbart är att detta kanske också påverkar lärares inställning till hela processen i negativ riktning och att det i grunden väldigt kreativa planerings- och uppföljningsarbetet i skolan därför upplevs som mer administrativt än konstruktivt.

IKT i förskolan var rubriken på ett annat pass. Här presenterade en av Ängelholms IT-pedagoger en hel mängd olika digitala redskap för yngre åldrar. Vi fick bland annat se lite olika filmer på hur iPad kan användas på förskolan. Här är ett exempel om Mattebingo som dock inte är från Ängelholm utan från Strandparkens förskola i Nacka. Vi fick också tips på lite olika kreativa programvaror och appar som Storybird och Toontastic.

Tony Mufic, förvaltningschef för Barn- och utbildning i Ängelholm avslutade dagen åt oss genom att resonera och diskutera runt den nya skollagen och det faktum att vi från 1 juli har inskrivet i densamma att skolan ”ska vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”. Under seminariet släppte Tony fram en hel del röster från auditoriet, vilket var intressant att lyssna till. Bland annat påtalade en lärare att man i näringslivet alltid kopplar samman begreppen forskning och utveckling. Detta med anledning av att Tony också kom in på den iktigt spännande satsning på projektet ”Modellskolan” som Ängelholm är på väg in i. Mycket kort innebär att samtliga lärare på två skolor under de närmsta åren ska forska och utbilda sig inom ramen för sin verksamhet så att samtliga uppnår Magisternivå inom några år. Arbetet kommer göras tillsammans med professor Thomas Kroksmark och ska bli mycket intressant att följa om man med hjäp av verksamhetsnära forskning förmår förbättra elevers resultat.

Vi åkte hemåt inspirerade och med goda förhoppningar om att organisera något liknande på hemmaplan.
Stort tack till alla medverkande i detta arrangemang.

fredag 1 juli 2011

Framtidens lärande 19/5-20/5

 Ett gäng från Falkenberg med blandad kompott av IT-pedagoger/utvecklare/samordnare, IT-ledare, pedagoger, skolledare, politiker och förvaltningschef besökte under 2-3 dagar Framtidens lärande i Nacka. Skogstorpskolan och Apelskolan medverkande på två inspirationsmöten. Det blev intensiva dagar med mycket spännande innehåll i form av seminarium, inspirationsmöten, guidning på Moderna museet och mycket nätverkande.
Det var nytt rekord på nästan 1500 deltagare på konferensen med fokus på elevens och lärarens lärande som följdes aktivt på nätet i bloggar, på twitter, intervjuer och filmer. 





Ta del av allt godbitarna på följande länk:http://www2.diu.se/framlar/konferensen/

Du kan också ta del av alla deltagarnas presentationer:

Några avtryck från dessa intensiva dagar…..
Första huvudtalaren var Simon Lindgren, professor, Umeå universitet, ”Kreativa Nät- och Ungdomskulturer. Han gjorde intressanta kopplingar till ungdomarnas kreativa nätkulturer och lyfte alla de färdigheter-förmågor som utvecklas i dessa ”Deltagarkulturer”, viktiga lärmiljöer för ungdomarna.

Lyssna till hela hans föreläsning här, http://www2.diu.se/framlar/2011/05/19/simon-lindgren-pencast/ som är dokumenterat med spännande sätt med en smartpen. Läs mer : http://www.livescribe.com/en-us/

Inspirationsmötet ”Matematik – med datorer, internet och digitala spel” av tre föreläsare, Sandra Wissting och Helena Kvarsell, lärare i Nacka, Lena Pareto, forskare Högskolan i Väst, gav flera konkreta exempel och bra länkar.
Några länkar:
NLVM: http://nlvm.usu.edu/(visualisering)
Geobra: http://www.geogebra.org/cms/ (visualisering)
SCRATCH: http://scratch.mit.edu/  (göra egna arbeten)
Mangahigh: http://www.mangahigh.com/en/ (färdighetsträning)
Arcademic Skills Builders: http://www.arcademicskillbuilders.com/ (färdighetsträning)


Lena Pareto presenterade det webbaserade spelet ”Rutiga familjen” som hon har utvecklat. Läs mer: http://rutigafamiljen.se/

Under torsdagen höll både Skogstorpsskolan och Apelskolan från Falkenberg inspirationsmöten. Lars Jonsson och Leif Sandlund från Skogstorp inspirerade om ”Campus Skogstorp-pedagogiskt nybygge i landet En till-En.
Linda Höidal och Ann-Charlotte Rundström från Apel inspirerade om ”Förändring och förbättring av inlärning/lärsituation med hjälp av ny teknik.

Torsdagen avslutades med en helt fantastisk kväll på Moderna Museet, där vi inledningsvis blev guidade av mycket kunniga elever från YBC.

            
Ny positiv upplevelse från konferensen var ”Tysta möten”. Jag var själv mötesvärd för ett sådant pass, Carl Heath ” Spel och lärande”, under fredagen och det fungerade alldeles utmärkt. Tyst möte innebar att alla som lyssnade fick ett headset och kopplade upp sig mot en speciell kanal som mötet hördes på. De som lyssnade till passet var oerhört fokuserade och inget av ljudet runt om störde. Flera som jag pratade med tyckte att det var ett mycket väl fungerade sätt att ha möte på, i en mässhall med öppna ytor.



Det blev intressanta frågor och diskussioner runt "Spel och lärande" med Carl Heath. Carl gjorde en bra vinkling av onlinespel kopplat till framtidens utbildning. Många som lyssnade till Carl var helt klart överens om att skolan har mycket att lära av spelvärlden, men i dagsläget finns det alldeles för få spel med kvalitet och anpassat till lärprocesserna i skolan. Detta kom också fram i disussionerna efter mötet.


Glada och inspirerande tog vi tåget hem tyvärr lite för tidigt, för vi missade eftermiddagens föreläsningar. Alla var överens att det varit två mycket givande dagar med mycket nätverkande.

tisdag 31 maj 2011

Forskning för skolan - Martin Tallvid

- Om man har ambitioner att utveckla lärandeformer och pedagogik måste man ge lärarna möjligheter att tillsammans lära sig att utnyttja digitaliseringens möjligheter. 

Så säger Martin Tallvid som har följt två En-till-En-skolor i Falkenberg under fyra år. Läs artikeln i sin helhet på Skolverkets webbplats.

Sitevisiondagarna i Örebro


I mitten på maj tog jag tåget till Örebro för att delta på Sitevisiondagarna. Sitevision är verktyget som används för att skapa Falkenbergs kommuns webbsidor. Jag hade stora förväntningar på att  ta del av de nyheterna som utlovades av Sitevision och att lära mig mer om de andra företagen som representerades.

Sitevisiondagarna höll en hög kvalité och paketeringen var häftigt och välgenomtänkt! Komikern Henrik Schyffert avslutade första dagen genom att inspirera med många goda idéer med Konsten att tänka i nya banor som jag tar med mig tillbaka till mina kollegor. 

MEN det som jag fastnade mest för och som har bidragit till att jag tänker på ett nytt sätt är föredragen av informationsarkitekten och fd journalisten, Jonas Söderström. Han pratade om hur man använder bilder på ett bättre sätt på webben. Riktigt bra var det, beskära mera säger jag bara! Laddade bilder fångar betraktaren att ta del av budskapet man vill nå ut med. Jonas sammanfattar sin dragning om bättre bilder på nätet så här:
·      Ladda bilderna!
·      Beskär
·      Kombinera
·      Undvik platta bilder!
Ta del av Jonas presentation på slideshare.net

Efter lunch var det en föreläsning för alla deltagare i matsalen. Även denna gång var det Jonas Söderström som höll i denna med rubrik: Att skriva för webben — att skriva för publik och för effekt. Det handlade om hur man bör tänka och skriva när man publicerar på webben. Enkelt och självklart men ändå svårt för de flesta tror jag. Jag köpte hans bok eller snarare manual ”Att skriva för webben är att skriva för publik, handledning för ovana skribenter” med detsamma och den kommer att användas vill jag lova. I kort så handlar det om att underlätta det för mottagaren att hitta och läsa relevant information. 

·      Lägg aldrig ut, publicera istället!
·      Konkreta rubriker
·      Skriv för effekt
·      Börja enkelt
·      Gå rakt på sak!

Tyvärr så har inte denna presentation hittat fram till Slideshare med det finns liknande presentationer som han har publicerat tidigare, Att skriva för webben.

onsdag 25 maj 2011

Social medier - användbar i kommun och landsting


Nu använder allt fler sociala medier inte minst i den offentliga sektorn.

I början på maj deltog jag i en videokonferens där jag fick ta del av mycket bra information om hur man som kommun eller tjänsteman ska förhålla sig till de sociala medierna. Här är några godbitar som jag fastnade för:

Stefan Wikell från SKL berättade om de juridiska aspekter av att som myndighet vara med i Facebook, Twitter mm. E-delagationen har haft i uppdrag från regeringen att ta fram riktlinjer for hur myndigheter använder sociala medier. Se E-delagationens riktlinjer för sociala medier

Stefan Wikells sammanfattning:
·      De inlägg som görs på olika sociala medier inom ramen för myndighetens verksamhet, är allmänna handlingar.
·      Handlingar som inte omfattas av sekretess behöver inte registreras utan kan hållas ordnade så att de är lätt sökbara.
·      Myndigheten bör fatta ett generellt gallringsbeslut om att handlingar av tillfällig eller ringa karaktär i sociala medier får gallras när de inte längre är aktuella.
·      Myndigheten bör ha en förteckning över vilka sociala medier myndigheten är aktiv på.
·      Webbplatsen, bloggen etc. bör ”ögonblickförvaras” t.ex. varje halvår.

Martin Stockenstrand, också från SKL berättade om SKL:s omvärldsbevakning och hur man kan söka eller ha koll på de sociala medierna. De fyra viktigast områden att ha koll på (med förslag på verktyg) är:
1.     Bloggar
·      Sök i blogg: Twingly, Bloggportalen,se, Bloggsök
2.     Twitter
·      Tweetdeck – bevaka Twitter i realtid
3.     Facebook
·      Open Facebook Search – sök på de öppna sidorna utan att logga in (ganska ny funktion)
4.     Forum (håll koll på ryktesspridning i forum)
·      Flashback
·      Famljeliv.se

Ingela Richardsson från Staffanstorps kommun bubblade med entusiasmen
 då hon berättade om hur de skapade sin webbplats i bloggverktyget Wordpress som är optimerat för sökmotorer och sociala medier. Hon poängterar att det är viktigt att ha en tydlig mål med webbplatsen för att skapa en identitet och för att ge målgruppen den information som efterfrågas. De valde att gå från ”leverantörens diktatur till öppen källkod”. Titta på Staffanstorps kommuns webbplats!

Tommy Granqvist och Katarina Lindström från Karlstads kommun berättade om deras kampanj Karlstad - huvudstaden på Facebook. De har klara riktlinjer och redaktörer som arbetar medvetet med facebooksidan. En anledning att de skapade facebooksidan var då det var en krissituation som uppstod i Karlstad och då upptäckte de att facebook var överlägset att få ut information till medborgarna. Idag har de över 5400 personer som följer sidan.

Karlstads 11 Facebooktips
1.     Skriv personligt och bjuda in till samtal
2.     Uppmuntra dina fans att bidra
3.     Var tyst ibland, stör inte dialogen
4.     Skriv om sånt som berör vardagslivet
5.     Använd dina fans som informationsspridare
6.     Ta upp det som många undrar över
7.     Svara snabbt utifrån vad du vet just nu
8.     Använd Facebook till kriser, avbrott och störningar
9.     Var frikostig med evenemangstips
10. Fråga vad fansen tycker
11. Träna dialog

Besök Karlstad på facebook :)

Det var en mycket givande dag och jag fick många tips och mycket inspiration. Inte minst så hittade jag de riktlinjerna som Falkenbergs kommun har vad det gäller de sociala medier på SKL:s hemsida!


tisdag 17 maj 2011

Unikumträff i Älvsjö


En härlig inledning på nyckelpersonsträffen i Älvsjö 28/4-29/4, där 30 kommuner var representerade.Vi fick kort presentera oss och sedan placera oss rätt på ”Sverigekartan” som Unikumgänget fixat.

Här hälsar Lotta Fransson oss 
hjärtligt välkomna i vårsolen.
Det blev två inspirerande och givande dagar.
Katarina Bergström gav oss en tänkvärd och positiv föreläsning ”Ett välkomnande förhållningssätt-nyckeln till framgång?”  Hon pratade mycket om Värdskap - konsten att få människor att känna sig välkomna. Läs mer på hemsidan: http://www.vardskapet.se/
Vi fick en lärorik dragning av Bernt Friberg, Alvesta kommun, rektor på Grönkullaskolan, om Formativ Bedömning som en del i IUP-processen kopplat till LPP ur ett Lgr 11-perspektiv. 
Vi fick ta del av Unikums färdplan och tidsplanen för Lgr 11 i verktyget.

En stor del av träffen använde vi att till diskutera framtida användarträffar och organisation för dessa. Kummunerna som idag använder Unikum, blev indelade i fyra regioner. Falkenberg ingår i region Sydväst tillsammans med Kungsbacka, Mölndal, Öckerö, Partille och Lerum. Första regionträffen för rektorer är redan inbokad den 17/4-2012 i Kungsbacka.