fredag 1 juli 2011

Framtidens lärande 19/5-20/5

 Ett gäng från Falkenberg med blandad kompott av IT-pedagoger/utvecklare/samordnare, IT-ledare, pedagoger, skolledare, politiker och förvaltningschef besökte under 2-3 dagar Framtidens lärande i Nacka. Skogstorpskolan och Apelskolan medverkande på två inspirationsmöten. Det blev intensiva dagar med mycket spännande innehåll i form av seminarium, inspirationsmöten, guidning på Moderna museet och mycket nätverkande.
Det var nytt rekord på nästan 1500 deltagare på konferensen med fokus på elevens och lärarens lärande som följdes aktivt på nätet i bloggar, på twitter, intervjuer och filmer. 

Ta del av allt godbitarna på följande länk:http://www2.diu.se/framlar/konferensen/

Du kan också ta del av alla deltagarnas presentationer:

Några avtryck från dessa intensiva dagar…..
Första huvudtalaren var Simon Lindgren, professor, Umeå universitet, ”Kreativa Nät- och Ungdomskulturer. Han gjorde intressanta kopplingar till ungdomarnas kreativa nätkulturer och lyfte alla de färdigheter-förmågor som utvecklas i dessa ”Deltagarkulturer”, viktiga lärmiljöer för ungdomarna.

Lyssna till hela hans föreläsning här, http://www2.diu.se/framlar/2011/05/19/simon-lindgren-pencast/ som är dokumenterat med spännande sätt med en smartpen. Läs mer : http://www.livescribe.com/en-us/

Inspirationsmötet ”Matematik – med datorer, internet och digitala spel” av tre föreläsare, Sandra Wissting och Helena Kvarsell, lärare i Nacka, Lena Pareto, forskare Högskolan i Väst, gav flera konkreta exempel och bra länkar.
Några länkar:
NLVM: http://nlvm.usu.edu/(visualisering)
Geobra: http://www.geogebra.org/cms/ (visualisering)
SCRATCH: http://scratch.mit.edu/  (göra egna arbeten)
Mangahigh: http://www.mangahigh.com/en/ (färdighetsträning)
Arcademic Skills Builders: http://www.arcademicskillbuilders.com/ (färdighetsträning)


Lena Pareto presenterade det webbaserade spelet ”Rutiga familjen” som hon har utvecklat. Läs mer: http://rutigafamiljen.se/

Under torsdagen höll både Skogstorpsskolan och Apelskolan från Falkenberg inspirationsmöten. Lars Jonsson och Leif Sandlund från Skogstorp inspirerade om ”Campus Skogstorp-pedagogiskt nybygge i landet En till-En.
Linda Höidal och Ann-Charlotte Rundström från Apel inspirerade om ”Förändring och förbättring av inlärning/lärsituation med hjälp av ny teknik.

Torsdagen avslutades med en helt fantastisk kväll på Moderna Museet, där vi inledningsvis blev guidade av mycket kunniga elever från YBC.

            
Ny positiv upplevelse från konferensen var ”Tysta möten”. Jag var själv mötesvärd för ett sådant pass, Carl Heath ” Spel och lärande”, under fredagen och det fungerade alldeles utmärkt. Tyst möte innebar att alla som lyssnade fick ett headset och kopplade upp sig mot en speciell kanal som mötet hördes på. De som lyssnade till passet var oerhört fokuserade och inget av ljudet runt om störde. Flera som jag pratade med tyckte att det var ett mycket väl fungerade sätt att ha möte på, i en mässhall med öppna ytor.Det blev intressanta frågor och diskussioner runt "Spel och lärande" med Carl Heath. Carl gjorde en bra vinkling av onlinespel kopplat till framtidens utbildning. Många som lyssnade till Carl var helt klart överens om att skolan har mycket att lära av spelvärlden, men i dagsläget finns det alldeles för få spel med kvalitet och anpassat till lärprocesserna i skolan. Detta kom också fram i disussionerna efter mötet.


Glada och inspirerande tog vi tåget hem tyvärr lite för tidigt, för vi missade eftermiddagens föreläsningar. Alla var överens att det varit två mycket givande dagar med mycket nätverkande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar