torsdag 16 oktober 2014

Talarnas presentationer och länkar TeachMeet den 1/10-2014 F-5 & förskolan

Presentationerna kommer i den ordningen talaren/talarna lottades. Tiden i livesändningen, står under varje talare/talarpar så att ni kan lyssna igen här på vår blogg, till livesändningen.

1. Agge Firmander & Camilla Stenborg Hertingskolan
QR-koder på fritids
Tid livesändning 18:30 - till livesändningen2. Emma Larsson Trollgårdens förskola
Imovie
Tid livesändning 26:45 - till livesändningen

Vi började med att dokumenterade det som vi uppfattade att barnen fascinerades över under utflykten.
Därefter så satte vi oss ner med samma barn för att titta på de bilder vi tog när vi var iväg. Vi upptäckte då att det som barnen främst fastnade för och det som de kom ihåg mest av var vägmärkena.
Efter det gjorde jag en film i iMovie utifrån de bilder som barnen fann intressanta. Varför jag valde just iMovie var för att skapa en slags lustfylld instruktionsfilm som barnen kan gå tillbaka och kolla på för att friska upp sitt minne. I förlängningen är tanken att barnen ska få vara berättarröster till filmen och själva få förklara vad det är vi ser.
På så sätt tror jag att barnen dels fördjupar sitt eget lärande samt att de kan bidra till de andra barnens lärande som inte var med vid utflykten.


3. Jenny Grangéus Centrum Syd
Popplet 
Länk till Jennys presentation
Tid livesändning 34:40 - till livesändningen


4. Lina Agrell &Emma Johansson Långåsskolan
Explain Everything i undervisningen 
Tid livesändning 43:20 - till livesändningen

Här kommer exempel på hur vi använt appen Explain everything, för att synliggöra elevernas kunskaper och förmågor och hur det blir ett bra underlag för bedömning.
Man kan även använda appen för att flippa sina genomgångar, låta eleverna se en film som lärren gjort. Filmerna komprimeras och det har därför fungerat att lägga dem direkt i Unikum utan att gå via Youtube.  Eleverna tycker att det är roligt att jobba med Explain Everything och deras lärande synliggörs för dem själva, oss lärare och för föräldrarna. Det blir tydliga underlag för utvecklingssamtal och när omdömen ska skrivas. 5. Pia Jensen Fajans förskola
Äggmicroskop i iPad
Tid livesändning 51:55 - till livesändningen

Förstorad Gråsugga med ungar

Äggmikroskopet, Mikroskop Wifi puck, som har formen som en liten puck förstorar upp till 80 gånger och har inbyggt WiFi vilket gör att man slipper alla sladdar. Man kan koppla upp sej mot flera enheter samtidigt, Ipad/Iphone/Android.
Fungerar utmärkt både inomhus och utomhus.
Tack vare sin form är mikroskopet lätt att använda och hålla i för barnen. När barnen arbetar med mikroskopet uppmuntras de till att samarbeta.

Förstoring av reflexvästDet är lättare att vara flera stycken som arbetar tillsammans, en som sköter mikroskopet och ett eller flera barn som håller i surfplattan.

Man kan både ta kort och filma med mikroskopet.
Läs mer om Mikroskop Wifi Puck


6. Fredrik Håkansson
Youtube som medianav 
Tid livesändning 1:15:20 - till livesändningen


Presentation av Fredrik


7. Fredrik Lundqvist  Centrum Syd
Kollaborativa lärprocessor
Tid livesändning 1:25:00 - till livesändningen8. Kenneth Jönsson  Skoldatateket
Inläsningstjänster
Mer info Skoldatatekets hemsida
Tid livesändning 1:33:00 - till livesändningen9. Sofie Svensson Slöingeskolans förskola
Bookcreator
Tid livesändning 1:41:30 - till livesändningen

Book Creator är en enkel app för skapandet av digitala böcker. Men hjälp bild, tex, ljud och film kan barnen själva ta stor del i utformningen och det är ett bra redskap i pedagogisk dokumentation.
I denna bok har barnen gjort en berättelse om vår bussresa till Vallarna som var en avslutning för de blivande förskoleklassbarnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar