tisdag 14 maj 2013

SETT 2013-succé igen!

SETT 2013 blev återigen en succé i dubbel bemärkelse för vår kommun. Falkenberg gjorde en hellyckad satsning genom att både anmäla kommunen som medverkare i egen monter och erbjuda 50 personer från hela verksamheten att medverka/deltaga på SETT. SETT anordnades för andra året i rad och är Skandinaviens största mässa och konferens inom området det innovativa och moderna lärandet.

Uppdraget för alla som följde med vara att medverka i Falkenbergs monter genom att bidra och presentera goda exempel från sin verksamhet hur digitala verktyg används i lärprocessen från förskolan till gymnasiet.


Vi samlade alla bidragen, en film på max 3 min, på en Google Site sida. Klicka HÄR för att komma till alla bidrag.
Där har vi också samlat bilder från SETT-dagarna.Vi designade och skapade själva layouten i montern där Falkenbergs vision och målbild "Alla ska lyckas!"var en viktig del.
Här monteras det för fullt.


Montern var välbesökt. Vi turades om att vara på plats utefter ett uppgjort schema, för att berätta mer om och svara på frågor om respektive bidrag från verksamheten. Det kom även många till monter som hade mer övergripande frågor om vår En-till-En-satsningen.
Alla 50 "gröna" Falkenbergare syntes väl på mässan. Det var ett lyckat koncept att alla hade en grön pikétröja, det skapade en gemenskap och nätverkande verksamheter emellan. På spaning på SETT....

Bibblis, Kunskapshubben coh Mattenauterna

www.kunskapshubben.se
Micke Kring, IT-pedagog från Årstadskolan, var på plats och presenterade de publika webbtjänster som han skapat som Bibblis, Kunskapshubben och Mattenauterna.
Missa inte dessa guldgruvor:
www.mattenaauterna.se
www.bibblis.se


Bedömning för lärande i digital miljö

Christer Lundahl, professor i pedagogik vid Karlstad Universitet, föreläste om hur viktig den formativa bedömningen är för lärarens undervisning och elevens lärande. Bedömningens syfte är avgörande för dess utformning.
Vad är bedömning för lärande ur
ett elevperspektiv? Se bild
Läraren måste lära av eleven, se vad eleven kan och vad eleven vill lära sig.Direktuppföljning blir oerhört viktig och här gav Christian exempel på olika metoder-se bild.

Det är viktigt att synliggöra hur barnen lär och hur de tänker, att få alla att synas.
Här ger digitala verktyg nya möjligheter.
www.bedomningforlarande.se
Besök gärna webbtjänsten Bedömning för lärande:

Arbetsterapeuter i skolan
Två arbetsterapeuter i Stockholms monter på SETT pratade om mobiltelefonen som stöd i skolan. Arbetsterapeuter som jobbar i skolan har jag inte hört talas om innan, men de hade många bra ideer att dela med sig av.

Mobiltelefon i skolan kan vara ett bra stöd - för att komma i tid, planera, läsa, skriva, anteckna, räkna, samarbeta och förflytta sig till rätt plats.
Byod (bring your own device) blir allt viktigare, mobilen finns alltid tillgänglig i fickan. Det är också viktigt att man får åtkomst till skolans wifi.

De tog fram två elev-exempel, Sofia och Kalle, som har olika behov.
Sofia: Har en androidtelefon, inställd på svart bakgrund utan saker som rör sig, Astrid som påminnelseapp, Evernote för anteckningar, Formelsamling i matte, Calculator, och en sida i kalendern för fritid och en annan för skola.
Kalle: Har iPhone. Läs- och skrivsvårigheter, Schema-app t ex iStudiez, ta bort brickor i grundinställningar för att slippa bli störd, Ivoice för att tala in skrift, Audionote för anteckningar, Clarospeak som talsyntes, Prizmo som komplement för att scanna in egen text, Voice of daisy för talböcker, Photocalendar för att slippa läsa på kalendern vad man ska göra.
De kommenterade även ergonomin när man jobbar med iPad. När skärmen ligger ner är det risk för att man hänger med huvudet och får gamnacke. Deras lösning var stående iPad med tangentbord och när man skriver med mobilen, hålla den rakt framför sig med armbågarna i magen.


Vår enkla utvärdering:
Vilka ord beskriver bäst dina upplevelser från SETT?
Gjort i AnswerGardenSETT 2013 levde upp till förväntningarna och blev en succé i år igen. Beslutet att åka med representation från hela verksamheten var hellyckat, mycket uppskattat, allra mest från förskolan.
Det bästa betyget är nog att monter på SETT 2014 redan är bokad.
Vi, Falkenbergs kommun, vill ge ett stort TACK till alla medverkande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar