fredag 31 maj 2013

Framtidens lärande 2013

Med stor förväntan begav sig en liten grupp från Falkenberg bestående av politiker, utvecklare och vår förvaltningschef till Stockholm och Framtidens lärande.
Nytt för i år var att konferensen flyttat mer centralt till Stockholms nyaste konferensanläggning Waterfront.




Oerhört positivt och viktigt att vår It- och energiminister Anna-Karin Hatt var på plats och invigde Framtidens lärande med att säga, Nu är det dags att förvandla framtidens lärande till dagens lärande!


Här Anna-Karin Hatt tillsammans med
Peter Becker, ordförande i Datorn i utbildningen.




Läs hela Anna-Karins invigningstal här. Läs också hennes blogginlägg här om Framtidens lärande och Centerpartiets förslag på den nationella satsningen, det digitala lärarlyftet.






Stephen Heppell, professor och inspiratör från Storbritannien var också på plats. Han arbetar med bl a att skapa moderna lärmiljör för barn och ungdomar i världen. Heppell menar att inom skolan har fokus på lärande varit alldelles för mycket på den fysiska klassrummet.
Students learn in the world, we teach in the classroom. Let the walls be softer and lower! 
Han trycker på vikten av att köpa smartphones till alla barn innan skolåldern, heppell.net/phones.

Senare hade Stephen Heppell tillsammans med elever från YBC  en föreläsning i diskussionform hur drömskolan ser ut utifrån elevernas perspektiv. Sammanfattningsvis tycker eleverna att de själva nästan har sin drömskola. De vill:
  • ha öppna lokaler, riv väggerna!
  • att lärarna ska flippa klassrummet mycket mer
  • ha mer variation (samma stol, samma lektion = ingen stimulering
  • att det ska finns bättre relationer och respekt lärare och elever. 
En elev beskriv känslan han vill att alla ska ha när de lämnar skolan: Det är viktigt att vara motiverade, att lämna skolan och fortfarande känna samma motivation!

Elever berättade om och visade en uppgift de gjorde förra året som fick mycket uppmärksamhet  Projektet hette De kallar oss slackers och uppgiften var att bevisa motsatsen. Se resultatet, filmen Tveka inte! (varning - hög snyftfaktor).

Mycket mer om Stephen Heppell och de olika projekten han är inblandade i finns på www.heppell.net

  
Spaning på Framtidens lärande



Eleverna tar plats
Framtidens lärande handlar ju om eleverna och det märktes tydligt på årets konferens. De föreläste, inspirerade, filmade, uppträdde, byggde, intervjuade och var utmärkta värdar.
Hur tar vi vara på alla elevers kloka tankar, reflektioner och motivation?
  • Kaffemaskiner till folket
  • Stäng inte in oss
  • Inga lektioner som får oss att skolka
  • Betyg som inte är en domstol
 Här håller elever från YBC ett inspirationsmöte om Framtidens gymnasieskola och de är tydliga: Vi måste vara i framtiden!
Mycket viktigt att lära för livet, inte bara i skolan! De poängterar vikten av att se individen för varje elev och få synas.


Appar i matematikundervisningen
Ingela Nilsson, lärare på Spyken i Lund, tipsade om bra appar i matematik för gymnasiet, men även högstadiet.
De tre som syns här är:
Long Division
Algebra touch
Trigonir
Tipsade av om bra miniräknare(gratis):
Myscript calculator
Free Graphing Calculator
Ingela tipsade om att det är bra att känna till alla Wolfram-appar, är appar som en assistent, en hjälp till lösningar.

Vill du lära dig trix och enklare spel som lärare tipsade Ingela om appen Mathemagics.


Klara livet
En mobilanpassad sajt från UR med filmer om psykisk hälsa och 9 övningar för att må bättre. Kan användas i klasser för att diskutera stress och minska pressen för att må bättre i vardagen. Du kanske inte alltid måste vara bäst i allting, och du kanske skulle tänka på allt du gör som är bra istället för att fokusera på det som blivit fel.
Målgruppen är lärare och elever på högstadiet och gymnasiet.
Ladda ner lärarhandledning och läs mer här.



Skolutveckling och forskning med iPad i förskolan
Mölndals kommun har sedan julen 2011 samarbetat med Göteborgs universitet i en forskarcirkel med att  introducera pekplattor i förskolan, där tre förskolor ingått. Läs mer här.
De lyfte hur viktig den pedagogiska medvetenheten är, kompetens finns hos pedagogen, inte hos appen.
De lyfte följande appar som betydelsefulla och som gjort skillnad i deras arbete att möte förskolebarn från 80 olika länder:
Puppet Pals HD
My Story
Bokstavspussel
Fotomemo
Teckenlex



Sammanfattningsvis är vi är ganska överens om att den stora behållningen av Framtidens lärande var den inledande storföreläsningen med bl a Anna-Karin Hatt, Eva-Lis Syrén, Stephen Heppell och eleverna från YBC. Det fanns bra mini-föreläsningar och workshops men utrymmet för nätverkande, reflektion och diskussion var mycket givande.

Kvällsunderhållning av estetelever från Katedralskolan, Skara får inte glömmas, de var helt fantastiska! 

Tågresan tillbaka till Falkenberg gick mindre bra för vissa av oss, men det har vi snart glömt...

Det var kanske lite så Stephen Heppell menade när han sa att vi ska förbereda barn och elever för livet när han sa, Go out, look and be ready for trouble!




tisdag 14 maj 2013

SETT 2013-succé igen!

SETT 2013 blev återigen en succé i dubbel bemärkelse för vår kommun. Falkenberg gjorde en hellyckad satsning genom att både anmäla kommunen som medverkare i egen monter och erbjuda 50 personer från hela verksamheten att medverka/deltaga på SETT. SETT anordnades för andra året i rad och är Skandinaviens största mässa och konferens inom området det innovativa och moderna lärandet.

Uppdraget för alla som följde med vara att medverka i Falkenbergs monter genom att bidra och presentera goda exempel från sin verksamhet hur digitala verktyg används i lärprocessen från förskolan till gymnasiet.


Vi samlade alla bidragen, en film på max 3 min, på en Google Site sida. Klicka HÄR för att komma till alla bidrag.
Där har vi också samlat bilder från SETT-dagarna.



Vi designade och skapade själva layouten i montern där Falkenbergs vision och målbild "Alla ska lyckas!"var en viktig del.
Här monteras det för fullt.


Montern var välbesökt. Vi turades om att vara på plats utefter ett uppgjort schema, för att berätta mer om och svara på frågor om respektive bidrag från verksamheten. Det kom även många till monter som hade mer övergripande frågor om vår En-till-En-satsningen.
Alla 50 "gröna" Falkenbergare syntes väl på mässan. Det var ett lyckat koncept att alla hade en grön pikétröja, det skapade en gemenskap och nätverkande verksamheter emellan.



 På spaning på SETT....

Bibblis, Kunskapshubben coh Mattenauterna

www.kunskapshubben.se
Micke Kring, IT-pedagog från Årstadskolan, var på plats och presenterade de publika webbtjänster som han skapat som Bibblis, Kunskapshubben och Mattenauterna.
Missa inte dessa guldgruvor:
www.mattenaauterna.se
www.bibblis.se


Bedömning för lärande i digital miljö

Christer Lundahl, professor i pedagogik vid Karlstad Universitet, föreläste om hur viktig den formativa bedömningen är för lärarens undervisning och elevens lärande. Bedömningens syfte är avgörande för dess utformning.
Vad är bedömning för lärande ur
ett elevperspektiv? Se bild
Läraren måste lära av eleven, se vad eleven kan och vad eleven vill lära sig.



Direktuppföljning blir oerhört viktig och här gav Christian exempel på olika metoder-se bild.

Det är viktigt att synliggöra hur barnen lär och hur de tänker, att få alla att synas.
Här ger digitala verktyg nya möjligheter.








www.bedomningforlarande.se
Besök gärna webbtjänsten Bedömning för lärande:





Arbetsterapeuter i skolan
Två arbetsterapeuter i Stockholms monter på SETT pratade om mobiltelefonen som stöd i skolan. Arbetsterapeuter som jobbar i skolan har jag inte hört talas om innan, men de hade många bra ideer att dela med sig av.

Mobiltelefon i skolan kan vara ett bra stöd - för att komma i tid, planera, läsa, skriva, anteckna, räkna, samarbeta och förflytta sig till rätt plats.
Byod (bring your own device) blir allt viktigare, mobilen finns alltid tillgänglig i fickan. Det är också viktigt att man får åtkomst till skolans wifi.

De tog fram två elev-exempel, Sofia och Kalle, som har olika behov.
Sofia: Har en androidtelefon, inställd på svart bakgrund utan saker som rör sig, Astrid som påminnelseapp, Evernote för anteckningar, Formelsamling i matte, Calculator, och en sida i kalendern för fritid och en annan för skola.
Kalle: Har iPhone. Läs- och skrivsvårigheter, Schema-app t ex iStudiez, ta bort brickor i grundinställningar för att slippa bli störd, Ivoice för att tala in skrift, Audionote för anteckningar, Clarospeak som talsyntes, Prizmo som komplement för att scanna in egen text, Voice of daisy för talböcker, Photocalendar för att slippa läsa på kalendern vad man ska göra.
De kommenterade även ergonomin när man jobbar med iPad. När skärmen ligger ner är det risk för att man hänger med huvudet och får gamnacke. Deras lösning var stående iPad med tangentbord och när man skriver med mobilen, hålla den rakt framför sig med armbågarna i magen.


Vår enkla utvärdering:
Vilka ord beskriver bäst dina upplevelser från SETT?
Gjort i AnswerGarden







SETT 2013 levde upp till förväntningarna och blev en succé i år igen. Beslutet att åka med representation från hela verksamheten var hellyckat, mycket uppskattat, allra mest från förskolan.
Det bästa betyget är nog att monter på SETT 2014 redan är bokad.
Vi, Falkenbergs kommun, vill ge ett stort TACK till alla medverkande.